Den avklädda makten

De styrande männen i Höganäs kommun har gjort en video med sig själva i huvudrollerna – som avstamp för Kommunens nya vision. Tre avklädda herrar med fejkade tatueringar rör sig till fots och på cykel genom ett avfolkat landskap. Inte en kvinna syns och inga andra levande varelser heller. Bara de avklädda männen och två får.

Är det så här vi vill att omvärlden skall uppfatta Höganäs? Att tre blekfeta medelålders män ensamma står för visionerna? Har inte kvinnorna någon röst? Hur är det egentligen för kvinnor att arbeta eller vara politiskt aktiv inom kommunen?

Min egen erfarenhet, efter mer än tolv år som politiker, är på den punkten trist. En manlig medelålders besserwissermentalitet styr. Härskartekniker frodas. Som kvinna får du tåla mycket. Till exempel att en man – inte sällan med sämre kunskap i frågan än du – håller långa utläggningar om att du har fel. Tillrättavisar dig offentligt för att du enligt honom har fel uppfattning. Men politik handlar ju om att olika uppfattningar i sakfrågor ställs mot varandra.

Under valkampanjen 2014 var vi några kvinnor – från skilda partier och spridda över blockgränsen – som talade just om det gammaldags patriarkala styret i Höganäs, gubbstyret alltså. Om hur vi som kvinnor, oavsett partifärg, blir nedvärderade och illa behandlade. Min upprördhet blir inte mindre av att höra kvinnliga högutbildade tjänstemän beklaga sig över samma behandling. Många arga tårar har fällts av kvinnor aktiva inom Höganäs kommun.

Vid ett av alla de tillfällen när nämndsordföranden varit oförskämd och nedlåtande lite för mycket – även för mig – begärde jag ajournering och gick ut. Då sa en av mina egna manliga partikamrater, ”det är bara för att du är kvinna som han behandlar dig så” och de andra männen höll med. Aningslöst och utan att förstå att de borde agerat och sagt stopp.

Den här kommunala badfilmen inger inget hopp om förändring och får många att fundera över om man skall flytta från kommunen – inte till.

Släpp istället loss alla de duktiga och välutbildade kvinnor som är verksamma inom kommunen. De behöver inte klä av sig eller ta sig kallt vatten över huvudet för att presentera visioner som är trovärdiga och som vi alla kan känna oss delaktiga i.

Kerstin Schultz

Kerstin Schultz