Debattera, tyck till & ryt ifrån

Enligt Svenska Akademiens ordlista betyder debatt meningsutbyte och överläggning. Ett utbytande av åsikter, uppfattningar, idéer och tankar. Dina mot mina, hans mot hennes, överhetens mot deras som inget har, maktens mot folkets.

En grundbult i demokratin är det utan tvekan, det fria meningsutbytet. Att inte bara få tänka fritt, utan även kunna uttrycka sina tankar offentligt, utan rädsla eller risk för repressalier. Det är inte alla givet på planeten Jorden, varken idag eller igår och med största sannolikhet inte heller i morgon.

Här i Kullabygden, Skåne, Sverige, Skandinavien och Västeuropa har vi det ganska bra. Kanske inte så bra som det skulle kunna vara och helt klart inte lika bra för alla, men ändå – jämfört med stora delar av världen och stora delar av historien rätt ok. Ingen ifrågasätter vår rätt att rösta fram de politiker som ska styra landet, landstinget och kommunen vi lever i och ingen kastar oss i fängelse för att vi röstar på ett visst parti.

Vår yttrandefrihet är lagfäst i grundlagen och är en bärande del av vårt gemensamma samhälle. Just därför behövs debatten, varje dag och överallt. I stora frågor såväl som i små. Den öppna, levande diskussionen håller ihop vårt gemensamma liv, ger näring åt nya tankar, föder okända idéer och upprätthåller ett samtalsklimat där alla kan delta.

Därför vill vi som jobbar med Fyren att just du ska vara med och göra debatten mera levande. Ingen fråga är för liten eller för stor, ingen medborgare för viktig eller oviktig. Alla är ni välkomna att kommentera, ifrågasätta, tänka nytt eller hålla fast vid det gamla och beprövade.

Vi vill höra dina åsikter och tankar, ge plats åt det som faller dig in idag eller i morgon. Du får gärna skriva kort, men om det far iväg och blir för långt så fixar vi det också. Det viktiga är att du letar upp första bästa tangentbord eller fattar favoritpennan och talar om vad du tycker, tänker, vill, drömmer om och önskar ska hända. På gatan där du bor, i kvarteret, i byn, i Kullabygden eller i världen.

Jag har sagt det förut och säger det gärna igen – Fyren är för dig. Vi är öppna för dina åsikter och tankar, diskussionen behövs och debatten kan aldrig bli oviktig, för stor eller för liten. Vi vill helt enkelt veta vad du tycker.

Susanne Ravani Chefredaktör för Nättidningen Fyren

Susanne Ravani
Chefredaktör för
Nättidningen Fyren