De fick önska allt de ville ha

Onskanas

Höganäsarna fick berätta om allt de ville ha i kulturhuset.

Det blev få, men ändå intressanta förslag från allmänheten när politikerna lät sig utfrågas om innehållet i ett eventuellt kulturhus, i en chatt på nätet under tisdagskvällen .

– Fler lagliga grafittiväggar, drejerikvällar och möjligheter för föreningar att låna lokaler, var några förslag.

– Satsa på verksamheter för barnen och öppna ytor för event, sade en annan och en tredje ville ha plats för dansföreningar.

Och politikerna från vänster till höger höll samstämmigt med och noterade inför beslutet som fattas först nästa år.

Men det var bara tio personer som ställde frågor och svaren var kortfattade. Man ville veta hur stor samlingslokal det kunde bli och svaret blev att det pratats om plats för 500 personer, men inget är bestämt, allt är fortfarande mycket svävande.

Hur ska det finansieras?

– 150 milj är en gissning för ett kulturhus enligt utredningen, svarade kommunstyrelsens moderate ordförande Péter Kovács. Och Ulf Molin (C) kommenterade att det bör övervägas om det går att använda befintliga anläggningar efter modernisering, eller man istället ska bygga nytt.

Var skal det ligga?

– Det är inte klart, först måste vi vara klara över om vi ska ha ett kulturhus och vad det då ska innehålla, svarade samtliga sex politiker. Under alla omständigheter blir det i centralorten.

Varför bygga nytt?

– Bibliotekets nuvarande lokaler är slitna och inte anpassade och Eric Ruuth har 75 år på nacken, båda får i så fall andra användningar, svarade politikerna under de nittio minuter chatten höll på.

Här finns alla frågor och svar:  www.hoganas.se/sv/Samlingsplats/Medborgarchat/

 

Lasse Olsson

Lasse Olsson