Byalaget satsar på ungdomarna

Ester Blandford och Hanna Jarlsmark blev de stora vinnarna när Röde Orm arrangerade seglingar i Nyhamnsläge i helgen. De vann båda kappseglingarna och 14-åriga Ester drömmer om SM.

Ester Blandford och Hanna Jarlsmark i sin Feva. Foto: Lars Ehrsson

– Jag har seglat med pappa och farfar sedan jag var jätteliten och drömmen är att kunna köpa en 29er och ställa upp i SM, säger hon efter de dubbla segrarna i lördags.

Hamnföreningen Nyhamns Byalag och segelklubben Röde Orm stod bakom tävlingarna, som avslutades med en välbesökt grillkväll, då det bland annat bjöds på Nyhamnsfiskad lax.

Byalagets ordförande, Mats-Ola Wessman, är nöjd med dagen.

– Det är hamnens framtid vi ser och det är fantastiskt att ungdomarna tar över på det här sättet, säger han.

Förmiddagens optimisttävlingen fick ställas in på grund av för hård vind, men i Fevaklassen ställde fyra båtar upp och vann gjorde Ester Blandford och Hanna Jarlsmark. De båda flickorna ställde som enda Feva även upp i eftermiddagens segling för kölbåtar och slog de sex andra deltagarna.

Dubbla segrar för Ester Blandford och Hanna Jarlsmark. Foto: Lars Ehrsson

– Det var härligt att se en modern Feva kappsegla med en gammal spririggad snipa, säger Mats-Ola Wessman. Om hamnen ska överleva måste vi få hit ungdomarna och supporta deras verksamhet. Bara så kan vi värna och förvalta hamnens traditioner segling, fiske och sjöfart.

– Jag gillar att vara på havet och när det går snabbt, säger Ester, som två gånger seglat Kullen Cup och tillbringade påsklovet på seglingsläger i Båstad.

Röde Orm startades för 52 år sedan och tre av grundarna – Rolf och Ulla Andersson och Sven Wessman – följde seglingarna på plats under dagen.

Ambitionen är att kappseglingarna ska återkomma nästa sommar.

Text: Fanny & Susanne Ravani