Bredbandsbolaget sätter press på Höganäs Energi

På fyra dagar har Bredbandsbolaget tecknat avtal med en fjärdedel av de 1 000 hushåll man i helgen erbjöd villafiber. I tisdags fattades ett byggbeslut och man räknar med att driften ska vara igång sommaren 2017.

Alla hushåll i centrala Höganäs erbjuds fiberanslutning. Bild: Höganäs Energi

Alla hushåll i centrala Höganäs erbjuds fiberanslutning. Bild: Höganäs Energi

– Vår kampanj har gått över förväntan och just nu tecknar vi avtal i en rasande takt, säger Thomas Bäckström, försäljningschef för villafiber på Telenor, som äger Bredbandsbolaget.

Samtidigt som Bredbandsbolaget gick ut till hushållen i centrala Höganäs och talade om att de planerar att installera fiber, fick samma hushåll information från Höganäs Energi att det nu var dags att anmäla intresse för fiberanslutning. Sedan har det gått snabbt.

– Eftersom Bredbandsbolaget körde igång en intensiv satsning i Höganäs, tvingades vi att agera superfort, säger Mattias Franzén, kommunikatör på Höganäs Energi.

Benny Ulmestig, vd för Höganäs Energi, ställer sig frågande till att Bredbandsbolaget verkligen skulle ha slutit 250 avtal på några få dagar.

– Jag ser siffrorna som propaganda, säger han. När vi kollar hur många skyltar de satt upp, skulle jag säga att det handlar om max 100 kunder.

Konkurrensen från Bredbandsbolaget gör att Höganäs Energi ökar takten i utbyggnaden.

Konkurrensen från Bredbandsbolaget gör att Höganäs Energi ökar takten i utbyggnaden.

På tisdagskvällen hade Bredbandsbolaget ett informationsmöte på Tivolihuset och igår var det Höganäs Energis tur.

– Omkring 200 personer kom till mötet igår kväll och alla ville helst ha fiber från oss, säger Benny Ulmestig. Bredbandsbolaget försöker plocka russinen ur kakan när de bara koncentrerar sig på de centrala delarna av Höganäs. Vi har däremot ett samhällsansvar och måste leverera även till landsbygden. Och vi pressar inte någon att bestämma sig snabbt, ingen behöver fatta ett beslut förrän grävmaskinen är på gång utanför husen.

Höganäs Energi har redan byggt fiber till två tredjedelar av kommunens hushåll och räknar med att alla ska ha fått bredband via fiberkabel inom två till tre år.

Men även på Bredbandsbolaget är man nöjd med reaktionen från höganäsarna.

– Runt hundra personer kom till vårt informationsmöte och våra säljare i Höganäs har fått fantastiskt bra respons, säger Thomas Bäckström. Nu är det bara att gasa och fortsätta på högsta växel.

Höganäs Energi hade planerat att i lugn och ro informera villaägarna i centralorten om sina planer. Nu tvingas man däremot agera snabbare än tänkt och skynda på etableringsplanerna.

– Höganäsarna har anmält sitt intresse för fiber på vår hemsida, vilket varit synligt även för Bredbandsbolaget, säger Benny Ulmestig. Vi är väldigt transparenta och det utnyttjar våra konkurrenter. Därför har vi nu släckt ner de kartor som visar hur situationen ser ut.

Men enligt Thomas Bäckström är det inte det kommunala bolagets planer som gör att Bredbandsbolaget nu satsar i Höganäs.

– Vi är intresserade av villaområden överallt i Sverige och tittar i första hand på de orter där vi redan har många adsl-kunder. I Höganäs har väldigt många hushåll anmält sitt intresse för fiber till oss och därför är det naturligt att komma hit.

Eftersom Bredbandsbolaget redan bestämt sig för att bygga fibernät i Höganäs, måste kommunen nu ta ställning till dubbla ansökningar om grävtillstånd.

Både Bredbandsbolaget och Höganäs Energi planerar att börja gräva i vinter. Foto: Telenor

Både Bredbandsbolaget och Höganäs Energi planerar att börja gräva i vinter. Foto: Telenor

– Vi är helt öppna för samarbete, säger Thomas Bäckström. Att båda gräver samtidigt på samma gator är ju ingen särskilt smart idé.

Men just nu handlar det framför allt om att teckna så många nya avtal som möjligt med Höganäs villaägare. Både för Bredbandsbolaget som redan är igång och för Höganäs Energi som jobbar febrilt för att få färdigt sina avtal.

– Vi kommer ha våra avtal klara i nästa vecka, säger Benny Ulmestig på Höganäs Energi och poängterar att de redan har dragit fiberkabel till de flesta av byarna runt Höganäs.

Men i centralorten Höganäs ligger Bredbandsbolaget steget före.

– I nästa vecka börjar vi med de första tomtprojekteringarna, säger Thomas Bäckström. När det sedan blir dags att gräva räknar jag med att vi kommer överens med kommunen och det lokala stadsnätet, precis som i de allra flesta kommuner.

I informationen på Höganäs Energis hemsida får man i stor, röd text information om hur man ska göra för att säga upp ett avtal som man redan hunnit teckna med en annan aktör, det vill säga med Bredbandsbolaget.

– Det har jag inga synpunkter på, säger Thomas Bäckström. Alla har sina egna strategier för att vinna nya kunder och de personer som skriver avtal med oss får alltid information om sin ångerrätt.

På Höganäs Energi varnar man däremot för att skriva avtal med konkurrenten.

– Det är som att köpa en telefon som är operatörslåst i hela ditt liv, säger Benny Ulmestig. Hos oss kan höganäsarna alltid välja mellan många olika leverantörer och de får ett helt öppet nät.

En fiberanslutning kostar lika mycket hos de båda konkurrenterna, 19 900 kronor. Vad är det då för skillnad mellan de två?

– Själva fiberkabeln är exakt den samma, säger Thomas Bäckström. Men vi är en stor nätägare, både i Sverige och internationellt och går in för att bygga infrastruktur för framtiden. Därför är vi attraktiva för alla de bolag som levererar nät- tele- och tv-tjänster, vilket innebär att våra kunder får ett stort utbud att välja mellan.

Även Höganäs Energi lyfter fram det stora utbudet i sin kampanj. Om man låter det kommunala bolaget installera fiberanslutningen, kan man, via Öresundskrafts stadsnät, välja mellan 25 olika leverantörer av nättjänster.

Oavsett hur många avtal som tecknas, säger både Bredbandsbolaget och Höganäs Energi att de kommer att gräva på alla gator och till alla fastigheter.

Och i och med att fibern nu på allvar kommer till Höganäs, lär det bara vara en tidsfråga innan adsl-abonnemangens era är över. När fiberkabeln grävs ner, grävs kopparkablarna upp och då står valet mellan fiber med hög hastighet eller mobila bredband, med tak på mängden data man kan ladda ner på en månad.

– Jag vill inte måla upp något skräckscenario, säger Thomas Bäckström, men redan idag är många kunder missnöjda med adsl och behovet av ökad kapacitet blir hela tiden större. Det handlar om att förbereda sig för framtiden.

Susanne Ravani Chefredaktör för Nättidningen Fyren Foto: Ester Sorri

Susanne Ravani
Chefredaktör för
Nättidningen Fyren
Foto: Ester Sorri