Brand har släckt Sagas bioskylt

Bioskylten på Sagabiografen i Höganäs har tillfälligt slocknat på grund av en brand på tisdagseftermiddagen.

Branden släckte bioskylten på Saga.

Branden släckte bioskylten på Saga.

Personal i butiken mitt emot bion slog larm när det plötsligt började brinna i baldakinen ovanför ingången. En sliten kabel till neonslingorna som lyser upp de två bioskyltarna tros vara orsaken.

– Vi är i färd med att byta ut kablarna eftersom de är gamla och slitna, säger biografens ägare Bosse Svensson, som även tackar grannarna som larmade brandkåren.

Branden släcktes snabbt, men brandmännen var tvungna att såga upp ett stort hål på undersidan av baldakinen, för att säkerställa att ingenting låg och glödde.

– Elektrikern undersöker om det är möjligt att koppla om kablarna för att få BIO-skyltarna att lysa igen, säger Bosse Svensson. Det är ju neonslingorna under baldakinen som har tagit smällen, så de måste bytas ut och tyvärr är leveranstiden drygt en månad.

Taket till baldakinen fick sågas upp.

Branden släcktes snabbt och bara baldakinen skadades.

– En tid framöver kommer neonskylten att vara släckt, med det viktigaste är att biografen står kvar, säger Bosse Svensson.

Biograf Saga är en av Sveriges äldsta biografer. Den 6 januari 1899 visades den första filmen de nuvarande lokalerna, bara drygt två år efter att landets premiärvisning ägt rum. Fram till 1941 hette bion Hotell Schweitz Biografteater och bytte sedan namn till Grand. Idag är lokalen kulturmärkt och Saga är, under ledning av Bo Svensson, en av Höganäs viktigaste kulturinstitutioner.

Text & bild: Susanne Ravani

Läs även:

Bosse Bia vädrar morgonluft