Bosse Bia vädrar morgonluft

Sagabiografen Höganäs Foto Lasse Olsson

Sagabiografen i Höganäs. Foto: Lasse Olsson

– Ett par mindre biosalonger till är ett måste om Saga ska kunna överleva, säger Höganäs meste biografentusiast, Bosse Svensson. Och han har kanske vind i seglen nu när politikerna tycks vilja satsa mycket pengar på kulturverksamhet.

Just nu utreder kommunen nybygge av ett eventuellt kulturhus, men i debatten hörs också röster för att man ska satsa på det som redan finns. Och då inte bara på biblioteket och Erik Ruuths Kulturskola, utan också till exempel biografen, en av landets äldsta.

Kommunen är hyresvärd och lade ner ett stort arbete på att rusta upp salongen för ett tiotal år sedan. Men toaletter, foajé och personalutrymmen fanns det inte pengar till den gången – och inte heller en extra biosalong, som Bosse så gärna hade önskat.

I lilla Höganäs har Bosse Svensson med sitt djupa kontaktnät i biobranschen lyckats kapa åt sig biopremiärer gång efter gång efter gång, i hård konkurrens med landets stora städer. Det har blivit oerhört uppskattat av höganäsarna.

– Men man vet ju aldrig vilken film som ska slå och jag kan ju inte som de stora biograferna rulla samma film i tre veckor med en enda salong, säger Bosse.

– Vi körde filmen om Ingrid Bergman tre dar, sista dagen fick jag tyvärr be en del besökare gå igen, stolarna räckte inte till. Sen lyckades jag få plats i vårt tajta program onsdagen efter, men det var ren tur. Synd att folk ska behöva åka någon annanstans för att få se ny film.

– Jag kan förstå att det finns behov av lokaler för teater och författarmöten, men kulturformen bio körs ju varenda dag året om och borde kanske ägnas en tanke säger Bosse.

Men nu vädrar han morgonluft igen. Försök på andra orter har visat att extra salonger ger ekonomisk bärighet. I Ängelholm har man byggt ut med ytterligare en salong och publiken har ökat ordentligt.

I Landskrona var biografen nerläggningshotad, men sen i fjol har Maxim istället tre salonger och kör för fullt.

När kulturens bästa nu ligger på topp bland Höganäs politiker finns en god möjlighet att hyresvärden satsar på sin biograf istället för att låta den gå i graven.

Lasse Olsson

Lasse Olsson

Om Bosse:

Bosse Svensson, även kallad ”Bosse Bia”, har levt med biografer sen femtiotalet när hans far var biomaskinist och mor sålde biljetterna. Det var Bosse som då affischerade runtom i Höganäs. Han har drivit Saga sedan 1982 och även en rad andra skånska biografer, han satt i Guldbaggejuryn under åtta år och har fått Höganäs Kulturpris.

Läs även: Satsa på Sagabion!