Blues med Ferlin

Att gungande blues och texter av Nils Ferlin mycket väl kan kombineras, tänker Kullateatern i Höganäs bevisa i sin nya uppsättning. De bluesiga tonerna ingår i Cabaret Tigerbrand, en föreställning som bygger på material av den folkkäre diktaren.

Madelene Aspendal ska sjunga blues och Gunilla Wicksell läsa dikter i föreställningen. Foto: Kullateatern.

Madelene Aspendal ska sjunga blues och Gunilla Wicksell läsa dikter i föreställningen. Foto: Kullateatern.

– Många av sångerna och dikterna kommer publiken att känna igen med glädje, men vi har även hittat en rad mindre kända verk, säger teaterns ordförande Marianne Klittvall. Och då inte bara för folk som redan är förtjusta i Ferlins dikter.

– Jag hoppas att även de som inte känner till honom så väl tar chansen nu, fortsätter hon. Inte minst de yngre generationerna, många av texterna känns verkligen aktuella än idag.

Hon får medhåll av Peter C:son Edelstråle, professionell regissör med stora kunskaper om Nils Ferlin. Han har sedan en tid tillbaka lagt ner mycket arbete på att lära skådespelarna – alla amatörer – tolka dikterna så att upphovsmannens budskap går fram, oavsett om det är humoristiskt, romantiskt eller bistert allvarligt.

Gun Holmerin och Henrik Malmros, aktiva i bland annat Visans vänner, har huvudansvaret för det musikaliska och ska även sjunga ett par nummer själva. Den senare har dessutom komponerat musiken till ett par av texterna. Utöver musikerna kommer nio personer att vara på scenen.

Premiären är i Tivolihuset på lördag den 23 januari och sedan blir det även föreställningar den 24, 30 och 31 januari.

Text: Susanne Ravani