Blaskan som inte låter sig tystas

Vi har alltid behov av hjältar i våra liv. För två veckor sedan fyllde den isländske journalisten Jóhannes Kristjansson den platsen i mitt hjärta. Ensam och orädd slår han ur underläge och vinner över makten.

Gravande

Bild: Elsebeth & Anders Malmsten

En outsider som samtidigt är en del av ett världsomspännande nätverk av grävande journalister. Som drivs av att avslöja sanningen om maktens män och kvinnor och inser att han kan komma att förändra Islands nutidshistoria.

För några år sedan blev han av med jobbet som grävande reporter på isländsk tv och i vintras satt han ensam i en stuga på den isländska landsbygden, omgiven av hemliga dokument.

I början av april, när han klev ut i rampljuset och avslöjade att flera av landets ministrar har brevlådeföretag i skatteparadis, gick islänningar ut på gatorna som aldrig förr och krävde statsministerns avgång och nyval till alltinget. Resten är historia.

Islands premiärminister Sigmundur David Gunnlaugsson tvingades avgå.

Islands premiärminister Sigmundur David Gunnlaugsson tvingades avgå.

I Sverige fyller pressfriheten 250 år. 1766 antogs tryckfrihetsförordningen, världens äldsta lag för tryck- och yttrandefrihet och sedan 1949 en av våra fyra grundlagar.

Att få tala och skriva fritt är grundläggande för vårt västerländska samhälle och helt livsavgörande för en demokrati värd namnet. Mediernas roll är att granska makten, den offentliga såväl som den privata, i skånska hålor såväl som i stora världen.

Fyren startades för att vara en kritisk, granskande röst, inte för att stryka politikerna medhårs och enbart upprepa det makten säger och vill höra.

I en tid då kommunernas informationsavdelningar på många håll är större än lokaltidningarnas redaktioner, kommunikatörerna är fler än reportrarna, ägandet över medierna koncentreras och resurserna ständigt minskar – då behövs mer journalistik som irriterar, stör och envist gräver vidare.

När Péter Kovács, kommunstyrelsens moderate ordförande i Höganäs, kallar Fyren för en blaska och mig för en ”så kallad” journalist – oseriös och inte opartisk – använder han sig av maktens klassiska vokabulär.

När han knappt släpper in mig på en enkel dragning av kommunstyrelsens beslut – med motiveringen att han inte gillar en rubrik på en insändare och en formulering i en annan artikel – försöker han sätta sig över den pressfrihet som är grunden i vårt samhälle.

Förmodligen hoppas han göra oss osäkra och mindre benägna att skriva kritiskt om politiker, deras förslag och fattade beslut. Kanske har han inte klart för sig varför fria medier är oumbärliga och möjligen tror han att kommunens egen publikation, HK Magasinet, är ett opartiskt föredöme.

För mig framstår det som helt klart att Péter Kovács – kommunens starke man i snart 14 år – och kanske även en stor del av de andra styrande politikerna, vant sig vid att oftast få som de vill, eftersom de mycket sällan blivit kritiserade eller ifrågasatta. Varken av andra politiker eller journalister.

Och det är precis därför blaskan Fyren finns. Det saknades en röst i Kullabygden, en röst som inte bara talar om vad kommunledningen beslutar och vill, utan även försöker berätta varför, varför inte och på vems bekostnad.

sidhuvud_orig_web

Vi tar gärna debatten, både i Fyren och i möten med våra läsare. Vi är tacksamma för kritik – både positiv och negativ. Men vi kan inte acceptera att bara på nåder bli insläppta på en enkel presskonferens, eller låta oss tystas för att styrande politiker inte gillar det vi skriver.

I världen – även i vår absoluta närhet – finns det alldeles för många exempel på hur makten skrämmer och lagstiftar pressen till tystnad. Även i Sverige har det framförts förslag om att urholka offentlighetsprincipen och strypa möjligheten att få fri tillgång till allmänna handlingar.

Den 21 maj kommer Fyren – tillsammans med Frilagt i Hässleholm, Bjuvsnytt och Burlövs Nyheter – uppmärksamma pressfrihet och oberoende journalistik med inbjudna föreläsare på ett evenemang i Hässleholm.

För även om tryckfriheten firar 250 år som svensk företeelse och avslöjandet av panamadokumenten visar att grävande journalistik står stark i världen, behöver och måste det fria ordet försvaras varje dag; överallt och i varje situation. På Island, i Turkiet, i Ryssland och Polen. Och i Höganäs.

Susanne Ravani Chefredaktör för Nättidningen Fyren Foto: Ester Sorri

Susanne Ravani
Chefredaktör för
Nättidningen Fyren
Foto: Ester Sorri

Se även:

Uppdrag Granskning om panamadokumenten