Blåser nytt liv i Folkparken

Nu är det på gång, Folkparken i Höganäs får nytt liv. Snart finns en mötesplats där folk kan äta, dansa, festa, konferensa, till och med bowla.

Planerna går nu in i slutvarvet och tre parter bygger gemensamt en ny folkparksanläggning som ska smälta in i parkmiljön med de nya bostadshus som också är på väg.

Det handlar om en anläggning med restaurang och ev cafeteria, med samlingssal för 200 personer, föreningsutrymmen, uteservering och inte minst en bowlingdel med 16 banor med möjlighet till tävlingar och till och med SM-spel.

Vid folkparksföreningens årsstämma i veckan fick gav andelsägarna klartecken för fortsatt planering. Man har under en tid förhandlat med Byggmästar´n i Skåne och Höganäs Bowling och från kommunhuset har det bara låtit positivt. Det betyder att parken ritas om för en större byggnad i hörnet mot Långarödsvägen och Månstorpsvägen. Totalt blir det 3 000 kvm fördelat på två plan.

– Ett lyft för Höganäs och på samma gång tar vi tag i och för vidare kulturarvet från gamla Folkparken, säger en glad Kerstin Schultz, ordförande för Folkparksföreningen.

folkparken_web_1000px

– Det blir ju lite av ett kulturhus med många möjligheter och en naturlig mötesplats utöver stadsbiblioteket, det behöver Höganäs och så ligger det ju både centralt och har fina kommunikationer. Tanken är att folk ska kunna gå in närsomhelst, det kan ju till exempel eleverna på Kullagymnasiet göra.

Jaisrit

Jais arkitektkontor har skissat på utseendet, men hur det slutligen ser ut är inte klart. Klart är däremot att de tre parterna bildar bolag och att Folkparksföreningen blir huvudägare och föreningen och bowlingen blir hyresgäster till sig själva.

För höganäsarna ges nya möjlighet för femtioårskalas, bröllop och konferenser. Själva parken som köpts av Höganäs kommun blir kvar och utvecklas med gångstigar och broar och ut mot parken blir det uteservering.

Om politikerna hade velat, hade man kunnat placera det planerade kulturhuset här i Folkparken. Platsen uppfyller nämligen alla kriterier man ställde upp i kulturhusutredningen, med bland annat centrumnärhet och bra kommunikationer. Byggytan för Folkets Hus blir för övrigt lika stor som den som hamnalternativet erbjuder, 1500 kvadratmeter.

Hur ska ni klara ekonomin Kerstin Schultz?

– Vi har ekonomiska muskler, vi blir tre delägare och har redan en stor hyresgäst. Vi är inte oroade och vi har också stöd från riksorganisationen Sveriges Folkets Hus och Parker.

Byggstarten är ännu oklar, detaljplanen har ritats om för det här nya objektet och måste ut på remissrunda.

Lasse Olsson

Lasse Olsson

Lasse Olsson