Bessie vinner internationellt pris

Tio tusen av Classic Boats läsare har röstat fram Bessie som vinnare i klassen “Årets renovering av båtar under 40 fot”. I kväll är bröderna Ravanis från Nyhamns Såg & Båtbyggeri på plats på världens äldsta segelklubb, The Royal Thames Yacht Club i London, för att ta emot det prestigefyllda priset.

1 800 arbetstimmar belönas med internationellt pris i London.

– Att en vanlig fiskebåt som Bessie vinner det här priset, i konkurrens med alla dessa vackra och eleganta segelbåtar, det är verkligen anmärkningsvärt, säger Mathias Ravanis vid utdelningen och citerar även Bob Dylans tal, när han vann Nobelpriset i litteratur:

“Om någon hade sagt att jag hade minsta chans att tilldelas Nobelpriset hade jag bedömt det lika sannolikt som att jag skulle åka till månen.”

– Precis så kändes det även för oss, när vi fick veta att vi vunnit den här utmärkelsen. Vi vill tacka alla som röstat på oss och ägarna Svante och Erik Wallin, som inte tvekade att låta oss göra den här omfattande och kompromisslösa renoveringen.

Bröderna Ravanis på prisutdelning i London.

Redaktören för Classic Boat, Rob Peake, kommenterar utmärkelsen så här:

“Artikeln vi publicerade om den omsorgsfulla restaurationen av Bessie visade tydligt hur Martin och Mathias ansträngde sig för att återställa denna vackra båt till ursprungligt skick. Uppenbarligen slog det an en sträng hos våra läsare, som har röstat fram henne som sin favorit i en klass med hård konkurrens.”

Bessie byggdes av Per Persson i Limhamn 1909 och har sedan 1963, när sjökapten Sven Wallin köpte henne, haft sin hemmahamn i Svanshall.

Susanne Ravani
Chefredaktör för
Nättidningen Fyren
Foto: Ester Sorri

Läs även:

Bessie Classic Boat

Bessie kan vinna prestigefull utmärkelse