Bessie kan vinna prestigefull utmärkelse

Den genomgripande renoveringen av Svanshallsbåten Bessie kan bli vald till “Årets renovering 2017” i det brittiska båtmagasinet Classic Boat. Martin och Mathias Ravanis på Nyhamns Såg & Båtbyggeri i Bräcke ägnade drygt 1 800 arbetstimmar åt att ge bröderna Wallins fiskebåt nytt liv och nu är renoveringen en av sex nominerade i klassen båtar under fyrtio fot, eller drygt tolv meter.

Första seglatsen efter renoveringen. Foto: Lars Jansson

– Det är fantastiskt, säger Martin Ravanis. Framför allt är det roligt att en bruksbåt har blivit nominerad och att det inte bara är tjusiga yachter som uppmärksammas.

Hans bror Mathias Ravanis håller med.

– Fiskebåten är ju förebilden för alla nöjesbåtar, säger han. Och extra kul att Kullabygden, som verkligen är en gammal båtbyggarbygd med starka traditioner inom båtbyggeri, får internationell uppmärksamhet genom vårt arbete.

Bessie byggdes av Per Persson i Limham 1909 och var under flera decennier en av Öresunds många seglande fiskebåtar, vars sillfångster spelade stor roll för försörjningen under första världskriget. 1963 köpte Sven Wallin, legendarisk sjökapten från Svanshall, henne och 2015 insåg hans söner Eric, Svante och Petter Wallin att hon behövde en rejäl renovering för att överleva.

97 procent av allt trä byttes ut, inklusive den speciella förstäven, som kommer från en krumväxt ek på vägen till Stubbarp. Trots det menar både bröderna Ravanis och Wallin att det inte handlar om en nybyggd båt.

– För oss är det självklart fortfarande Bessie, säger Mathias. Om man är trogen båtens ursprungliga linjer och konstruktion, visar respekt för de skickliga hantverkare som byggde henne för drygt hundra år sedan och använder virke av samma höga kvalitet som de gjorde, då är det i allra högsta grad samma båt.

Alla som är intresserade kan rösta på en av de sex renoveringarna och vinnaren publiceras i Classic Boats aprilnummer.

Susanne Ravani
Chefredaktör för
Nättidningen Fyren
Foto: Ester Sorri