Bara samarbete kan stoppa terrorn

Stackars Sverige. Stackars stackars Sverige. Gårdagens händelse blir verkligen en stor prövning av vårt vackra demokratiska samhälle. Människor i vårt lugna mellanmjölksland har dött av det hemska som världen valt att kalla terror.

På fredagen drabbades Stockholm av ett terrordåd.

Tyvärr slutar inte terrorn där. När jag öppnar mitt Facebook-flöde blir jag rädd. Mycket räddare än jag blev efter nyhetsrapporteringen igår.

En del människor sitter på fullaste allvar och skuldbelägger Stefan Löfven som person och menar att han likt en hockeytränare fått sin chans och nu måste avgå. Andra hävdar att det här är en direkt följd av Sveriges invandringspolitik, att nu måste våra politiker minsann öppna sina ögon. När blev Sveriges befolkning så här dum? Så här otroligt dum!?

I Sverige har vi demokrati. I en demokrati röstar vi fram en regering. Vi lägger våra valsedlar i en urna och hoppas att de som tycker som vi ska vinna. Efter att alla röster räknats har vi en regering. Den regeringen sitter i fyra år och deras första beslut brukar vara att välja fram en statsminister.

Vår demokratiskt folkvalda regering har därefter som uppgift att lägga fram propositioner (förslag) till Sveriges demokratiskt folkvalda riksdag. I riksdagen sitter det inte bara personer från regeringen. Riksdagen har 349 stolar som alla är precis lika mycket värda och de stolarna delas ut efter hur många procent av rösterna partiet fick i senaste valet. Ett krav är dock att man kommit över gränsen på fyra procent.

I riksdagen, där alltså partierna blivit tilldelade platser exakt utefter hur folket röstat, tas sen alla stora beslut. Det är alltså inte Stefan Löfven personligen som ändrar på Sveriges lagar. Eller skatter för den delen. Källa: Vår tolvåriga dotters senaste prov i samhällskunskap.

Det gör mig arg att så liten del av Sveriges befolkning verkar förstå detta…

Svenskar sitter gärna pekande med ett hånflin mot USA, “Titta på dem, vilka puckon! Rösta fram Trump till president!?”. Sanningen är att en stor del av mitt Facebook-flöde är på väg mot precis samma populistiska samhällssyn som de på andra sidan havet har.

De skriker efter förändring och skyller på svaga ledare. De tar på sig skygglappar och sätter fingrarna i öronen samtidigt som de vrålar åt Löfven att göra något åt hemvändande IS-krigare. De kryper upp i sina röda stugor med vita knutar och skriver hatinlägg på diverse sociala medier under pseudonymer som alskarmittland88 eller sverigeforsvenskar_57, samtidigt som de knyter näven och mumlar något om yttrandefrihet och demokrati. Verkligen lösningsorienterat, verkligen…

Tror ni verkligen att stängda gränser hade hjälpt mot en ensam förare i en stulen Spendrupslastbil? Är ni verkligen så naiva att ni tror att Löfven kunnat göra något åt det hemska som hände? Tycker ni verkligen att han borde skämmas? Tror ni verkligen att flykting och terrorist är samma sak? Menar ni att de stora insatserna Sverige lyckades genomföra både polisiärt och civilt efter gårdagens händelse var usla?

Tycker ni verkligen att det är läge att köra någon sorts “Hate to say I told you so” kampanj?

Ni borde skämmas.

Ni hjälper verkligen terrorn på traven.
Ni hjälper terrorister att skrämma upp det svenska folket.
Ni hjälper populistiska partier att 2018 gå till ett val som kommer likna det amerikanska på väldigt många plan.

Tänk efter…

Igår drabbades Sverige. Vi drabbades av något som tyvärr skulle hända förr eller senare, oavsett vilken regering som styr, oavsett hur många hemvändare vi har och oavsett om vi har gränspoliser eller inte.

Sverige agerade väldigt snabbt. På nolltid kändes det som att hela Sveriges insatsstyrka var på plats. Det kändes tryggt! Sverige var förberett, precis så förberett som man kan vara på terror. Alltså inte alls före, men väldigt mycket när det väl hänt.

BRA JOBBAT SVERIGE!!!

Bra jobbat alla poliser, brandmän, sjukvårdare, insatsstyrkor, civila hjältar och alla insatser som jag missat. Bra jobbat Sveriges folkvalda regering som säkert lagt fram många förslag som lett till att vi var så förberedda. Ni gjorde det, ni återtog kommandot och lugnade staden.

Terror går bara att stoppa genom samarbete, genom demokrati och genom att vi vägrar vara rädda.

Och till alla som sitter och funderar på att lägga kommentaren: “Så hade du inte skrivit om du varit på platsen”. Gör inte det. Det är en dum kommentar.

Ta hand om er själva och alla andra.

Björn Hammelfelt