Bankerna gillar inte våra kontanter

Sedan den högtidliga invigningen av Swedbanks nya lokaler, finns det nu tre banker i Höganäs. Alla tre hanterar i viss mån kontanter, men inte gärna.

Swedbanks nya kontor vid Arnbergs plats.

Swedbanks nya kontor vid Arnbergs plats.

Att ta hand om våra kontanter och tillhandahålla utländsk valuta är bara förknippat med utgifter för bankerna. Risken för rån och kostnaderna för penningtransporter gör också att bankerna inte vill ha stora mängder kontanter hemma. Istället är det försäkrings- och placeringsrådgivning, samt hantering av kunders lån och förmögenhetsplacering, som är bankernas viktigaste uppgifter.

Bankinspektionen har lagt nya stränga krav på bankerna för att förhindra penningtvätt och svarta pengar, vilket gör att bankerna helst vill att vi använder internetbanken och betalar med kort. Både SEB och Swedbank har bankomater för insättning och uttag upp till 15 000 kronor. Mynt tar man bara emot i tub för insättning på eget konto.

I januari flyttar Handelsbanken till Sparbanken Öresunds gamla lokal.

I januari flyttar Handelsbanken till Sparbanken Öresunds gamla lokal.

Alla banker erbjuder internetbank och bankkort till sina kunder, till en kostnad på 200-360 kronor per år. Den nya Swishappen kostar däremot ingenting att använda och blir allt vanligare, både för transaktioner mellan privatpersoner och vid köp från mindre företag.

Den som behöver utländsk valuta får i första hand vända sig till Forex. Handelsbanken och Swedbank har viss utländsk valuta hemma – euro, dollar och danska kronor – till egna kunder. SEB:s kunder kan beställa alla valutor för avhämtning på kontoret två dagar senare, vilket man också kan göra hos Direkten Bogrens.

SE-banken snart ensam kvar på Storgatan.

SE-banken snart enda banken som är kvar i sitt gamla kontor.

Den 30 november bjuder SEB bjuder in alla sina kunder som vill ha hjälp med hur man ska betala sina räkningar via dator, surfplatta eller mobil, till ett informationsmöte på banken.

På Swedbank insåg man tidigt behovet av support och har därför byggt flera smårum i det nya kontoret, där man kan hjälpa kunderna med deras data- och mobiltelefonbekymmer.

I januari flyttar Handelsbanken till Sparbanken Öresunds gamla lokaler längre ner på Storgatan. För datasupport hänvisar man till internetbanken, men kan i viss mån hjälpa till med installation av appar och bankid.

Chris Bergendorff

Chris Bergendorff