Gamla hus viktigt för miljöstipendiater

Fredrika 2

Fredrika Ramsay, miljöstipendiat i Höganäs.

Fredrika Ramsay och Dennis Nyström får dela på årets miljöstipendium i Höganäs.

Båda stipendiaterna är inriktade på att ta tillvara gamla hus och de får dela på 15 000 kronor. Den 19 maj, i samband med kommunfullmäktiges möte, kommer Margareta Ölwe, ordförande i miljöutskottet, att dela ut priset och höja ett glas för vinnarna, som det står i inbjudan.

Fyren träffar den glada stipendiaten Fredrika Ramsay i hennes butik Kullabygdens Byggnadsvård på Kullagatan.

– Hur kom du in på att syssla med restaurering av gamla hus?

– Det får jag egentligen skylla på min farfar, som ägde en gammal gård uppe i Arild. Han klagade ständigt på hur svårt det var att hitta riktiga linoljefärger och gamla beslag, handtag, gångjärn och lås till sitt gamla hus.

– Nästa steg blev att jag hjälpte mamma att renovera det gamla svinstallet på Krapperup, där hon var intendent. Samma frågor om gammalt tegel, takpannor, färger och beslag dök upp igen och när jag väl tagit reda på var man hittar allt som krävs för restaurering av gamla hus, var steget inte långt till att öppna ett försäljningsställe i Höganäs.

– Jag började i en mindre lokal, men 2007 kunde jag bygga upp butiken på Kullagatan. Produkter från Eskilstuna Kulturbeslag och linoljefärger från Ottossons i Genarp har med åren fått samsas med kulturhistoriska tapeter och inredningstyger, som beställs och levereras på några få dagar. Fler och fler gammeldags borstar, fotogenlampor, presentartiklar och till och med godis, trängs numera om utrymmet och dessutom kan man få tips om duktiga hantverkare till hjälp med renovering.

Dennis Nyström får också pris och nominerades då han renoverar ett gammalt torp bredvid Himmelstorp, med ursprunglig och  enkel teknik.

Övriga nominerade till miljöpriset var Sofie Bly som gör skor av miljövänligt läder, Kullabergsguiderna för ekoturism, bröderna Ravanis som renoverar båtar och har ett eget sågverk, Kullabergs Ornitologiska Förening som inventerar häckande fåglar, Nordskiffer som blev årets företagare, samt Vikentomater med tydlig miljöprofil.

Nomineringarna har uteslutande gjorts av kommunala tjänstemän och förvaltningar.

Chris Bergendorff

Chris Bergendorff