Äntligen världsomseglare i vatten

Efter en lång förvisning på torra land har barnen i statyn på Nymbergs plats utanför biblioteket i Höganäs till slut fått vatten under sin flotte.

Världsomseglare på efterlängtat vatten. Foto: Chris Bergendorff

Redan för ett år sedan påpekade Nättidningen Fyren att Elma Oijens statygrupp med tre barn som är ute på äventyr på en flotte saknade vatten. Eftersom statyn heter just Världsomseglarna blev det extra märkligt att de stod torrskodda.

Efter flera samtal till de ansvariga i kommunen framgick det att det är parkavdelningen som ansvarar för statyernas skötsel och eftersom det inte fungerar med sprutande vatten under vintern skulle det dröja till våren 2017 innan det hela kunde komma igång.

Våren och sommaren passerade men så helt plötsligt i början av augusti fick barnen till slut vatten under sin flotte. Inte mer än några centimeter, men i alla fall vatten som plaskar fint. Dock behöver “havet” under flotten rengöras från mossa efter den långa torrperioden.

En annan staty som också skulle behöva tillsyn är Robert Nilssons staty Spättorna som är mer känd som Sjöjungfrurna. Den bekostades av Hantverksföreningen och sattes upp 1959.

Då var tanken förmodligen att de just kommit upp ur havet. Men eftersom det planterats en hög häck bara ett par meter framför statyn är det just ingen som ser dem framifrån. Besökare på Kvickbadet ser bara baksidan, vilket är synd.

Spättorna borde blicka ut över havet istället, menar fotografen Chris Bergendorff.

Ett tips från Fyren är att men helt enkelt vänder Spättorna, så att de kan se ut över havet och bli betraktade av alla som passerar.

Text & bild: Chris Bergendorff