Äntligen slut med fluglarver

Snart är höganäsarnas stinkande soptunnor, fulla av fluglarver och med illaluktande vätska i botten, ett minne blott. Efter åratal av klagomål har kommunen nu hittat en ny påse, som håller avfallet inne och fluglarverna ute.

Håller fluglarverna på mattan.

Påsen ser ut som plast, men är tillverkad av krita. Den är helt nedbrytbar och förmultnar när den mals sönder tillsammans med sitt innehåll. Påsen rymmer mer än den gamla av papper, den knyts ihop innan den åker i tunnan och fryser inte fast när det är minusgrader.

De 150 steglingebor som provat den under drygt ett år, vill inte ha tillbaka den gamla varianten och under vintern kommer den att lanseras till alla hushåll i kommunen.

– Kritapåsarna är lite dyrare, men fördelarna är många, säger Kaj Ling, kommunens renhållningschef. Fluglarver har varit ett stort problem tidigare och det slipper vi nu. Många använder dubbla papperspåsar, för att de inte ska läcka och bli kladdiga, men det behövs inte med den nya.

Allt matavfall i Höganäs kommun går till biogasanläggningen i Helsingborg, där det blir till biogas och biogödsel. Biogasen används bland annat som drivmedel i Skånetrafikens bussar och biogödseln används som gödning på lantbruk runt om i Skåne. Och så kommer det fortsätta vara även efter bytet av påsar.

Snart bara ett minne blott.

– Kritapåsarna bryts ner lika bra som papperspåsarna, säger Kaj Ling, det är ingen skillnad alls.

Höganäs är den första kommunen i Familjen Helsingborg som ska börja dela ut de nya påsarna direkt till hushållen och man var även först med att sluta sortera ofärgat och färgat glas i olika tunnor.

– I samband med det frigjorde vi en hel tunna bara för pappersförpackningar, vilket gör den mycket lättare att tömma, säger Kaj Ling. Och glaset sorteras i nästa steg.

Framöver kommer kommunen även att hämta sorterade sopor, utom tunnan med mat- och restavfall, oftare än idag.

– Nu tömmer vi var åttonde, nionde vecka, säger Kaj Ling. Framöver kommer vi hämta flera olika fraktioner samtidigt var femte eller sjätte vecka istället.

Susanne Ravani
Chefredaktör för
Nättidningen Fyren
Foto: Ester Sorri