Anonymt kött ska kontrolleras

Bättre ursprungsuppföljning, högre kvalitet på råvaror, mer ekologiskt och en öppen dörr mot lokala leverantörer. Där ligger fokus när den nya livsmedelsupphandlingen drar igång i Höganäs.

Joergen Bprgstoem och Eva-Lott Rååhav har börjat jobba med den nya upphandlingen.

Joergen Bprgstoem och Eva-Lott Rååhav har börjat jobba med den nya upphandlingen.

– Vi har haft samma kriterier som i Klippan och varit trygga i det, säger Joergen Borgstroem, upphandlingsansvarig i kommunen. Därför kan vi idag inte svara på om vi serverar svenskt eller utländskt kött. Men om du frågar mig om ett halvår är jag säker på att jag kan svara.

Joergen Borgsroem ska göra sin tredje upphandling av livsmedel i Höganäs. För Eva-Lott Rååhav, ny kostchef i kommunen, blir det den första.

– Vi ska försöka leva upp till det politiska kravet på 25 procent ekologiska livsmedel och då tittar vi framför allt på de stora posterna mjölk, potatis, morötter och bananer, säger hon.

I miljöprogrammet slår man fast att 25% av all mat ska vara ekologisk i år. Foto: Krav

I miljöprogrammet slår man fast att 25% av all mat ska vara ekologisk i år. Foto: Krav

Fyren har tidigare skrivit flera artiklar om den anonyma maten till skolbarn och äldre i Höganäs. På frågan varifrån till exempel kött och kyckling kommer, kunde vi inte få något svar.

– Vi har inte haft någon större anledning att följa upp varifrån maten kommer, säger Joergen Borgstroem. Men det ska vi göra i fortsättningen.

I en offentlig upphandling kan kommunen inte ställa krav på att man bara vill köpa svenskt kött. Däremot kan man mycket väl kräva att enbart köpa kött som lever upp till svenska normer för djurhållning – vilket i realiteten leder till att så gott som allt utländskt kött faller bort. Det viktiga är att ställa detaljerade krav.

– Vi får alltid bestämma vad vi ska köpa, men aldrig av vem. Ju smalare vi gör vad:et, ju lättare blir det för mindre aktörer att vara med, förklarar Joergen Borgstroem.

Vid flera tillfällen har lokala producenter av bland annat mjölk, nötkött, ägg, fågel, tomater, potatis och andra grönsaker bjudits in för att diskutera hur de ska kunna bli leverantörer till kommunen.

– Det finns ett stort intresse i bygden, säger Eva-Lott Rååhav. Och vi ska satsa mer på säsongsanpassade matsedlar, vilket gör det enklare för lokala producenter att konkurrera.

Ett exempel på hur det skulle kunna bli möjligt för kommunen att köpa tomater odlade i Kullabygden – istället för importerade från Spanien eller Holland – är om man skriver in i kriterierna att tomaterna måste mogna på plantan, innan de plockas.

På liknande sätt kan man ringa in andra kvaliteter, som bara kan levereras av producenter från närområdet.

Hur viktigt är det då att kunna tala om för invånarna att kommunen bara serverar svenskt kött till barn och äldre?

– Det ligger verkligen i ropet med svensk mat just nu, säger Joergen Borgstroem. Alla använder det som ett försäljningsargument och vi ska bli bättre på att ställa krav på att ursprunget ska framgå redan när vi beställer våra livsmedel.

– Maten är väldigt viktig, både för barn och gamla, säger Eva-Lott Rååhav. Då är det naturligt att vilja veta vad man äter och fråga efter ursprunget.

Påskbuffé på Strandbackens förskola i Nyhamnsläge. Foto: Höganäs kommun

Påskbuffé på Strandbackens förskola i Nyhamnsläge. Foto: Höganäs kommun

Redan idag lagas största delen av maten direkt från råvaror, i något av kommunens 13 tillagningskök. Men Eva-Lott Rååhav säger att man kan göra ännu mer själv i framtiden.

– Ju mer mat vi kan laga själv, desto bättre är det. Och alla som jobbar i verksamheten vill laga mycket mat från grunden, det handlar om yrkesstolthet.

Bättre kvalitet på råvarorna innebär även att svinnet minskar, i alla led. Till exempel har bra kyckling betydligt mindre vatteninnehåll än motsvarande av sämre kvalitet – vilket i sin tur innebär att en större del blir kvar efter tillagningen.

– Att hålla uppe den höga råvarukvaliteten är ett arbete som aldrig avslutas, säger Joergen Borgstroem.

I slutet av augusti går anbudstiden ut och i oktober ska den nya upphandlingen vara klar.

Susanne Ravani Chefredaktör för Nättidningen Fyren Foto: Ester Sorri

Susanne Ravani
Chefredaktör för
Nättidningen Fyren
Foto: Ester Sorri

Läs även:

Anonymt kött till skolbarn och äldre

M fokuserar på lokalproducerat

Svenskt kött borde vara självklart