Alliansen kräver pengarna på bordet

img_1312

De styrande i Höganäs ger sig nu själva rätten att ändra gällande regler i efterhand till egen fördel och betalar ut hundratusentals kronor i partistöd som man inte hade rätt till. Moderaterna, Centern, Liberalerna och Sverigedemokraterna häller pengar över de partier som mist sin rätt till bidrag enligt regler de själva tidigare skapat.

Kommunstyrelsen tisdag: Fyra partier röstade fram nya regler som ska gälla retroaktivt.

Bakgrund: Moderaterna och Sverigedemokraterna slarvade och lämnade inte in redovisning i rätt tid. Enligt egna regler ska därmed inget partistöd utbetalas.

Istället får de nu genom regeländringen nästan hela partistödet för nästa år.

För Moderaterna handlar det om 285 000 kronor.

För Sverigedemokraterna 85 000 kr. Bidragen minskas bara blygsamt.

Likabehandling: Vanliga föreningar som missat lämna in ansökan före 31 mars får inte ett öre i kommunalt bidrag. Men i samma kommun gäller sådana regler efter detta inte längre politiska partier.

pengar2Man gör olika i olika kommuner. I Kungsbacka missade Vänstern och partiet Kungsbackabor i somras att lämna in redovisning i tid. Där sa kommunstyrelsens moderate ordförande Hans Forsberg så här till tidningen Norra Halland:

– Tråkigt, men partierna har varit med och fattat det här beslutet och regler är till för att följas. Har man missat att lämna in sin redovisning får man heller inte sitt stöd.

Det kostar partierna en kvarts miljon.

I Vansbro kommun klubbade fullmäktige att Centerpartiet, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kommunpartiet blir utan partistöd. Anledning: De hade inte lämnat in sin redovisning i tid, vilket kostar dem flera hundratusen kronor.

Redovisningen gäller vad partierna gjorde med sitt partistöd under 2015.

Också i Laholms kommun ser Liberalerna ut att förlora sitt bidrag på 44 000 kronor, då man lämnade in sin redovisning tre dagar för sent.

I Bjuv förlorar Vänsterpartiet och Miljöpartiet vardera 40 000 kronor då de missat sista inlämningsdatum.

I Höganäs tas det slutliga beslutet i kommunfullmäktige i december. Hur det kan gå visar röstsiffrorna vid tisdagens kommunstyrelse: Förslaget att ändra reglerna så att de gäller retroaktivt vann med åtta mot två. Emot röstade Socialdemokraterna medan Miljöpartiet inte deltog i beslutet.

(M)issade datum – förlorar 285 000 kr

Lasse Olsson

Lasse Olsson