Al Tuco slutar med flaggan i topp

Den argentinska krogen Al Tuco på Sundstorget har många vänner och nöjda gäster. Men ett tufft hyresavtal i en hård bransch gör ändå att Ignacio Kochnowicz ger upp.

Malin Folkesson, Ignacio Kochnowicz & Anna Folkesson har precis byggt färdigt den nya baren.

Malin Folkesson, Ignacio Kochnowicz & Anna Folkesson har precis byggt färdigt den nya baren.

– Det här var min dröm, säger Ignacio. Och höganäsarna är fantastiska, jag har fått så mycket positiv respons av alla. Men till slut gick det bara inte längre.

Ignacio Kochnowicz har hyrt restaurangen sedan mars förra året. I somras hade man populära argentinska grillkvällar på uteserveringen och nu i höst har han och personalen byggt om för att göra lokalen mer attraktiv.

– Jag älskar att laga mat och om jag hade haft fem miljoner, hade jag köpt stället och drivit det vidare.

Men konkurrensen i krogbranschen är tuff och det tar tid att arbeta in ett nytt ställe. Det krävs många gäster varje dag för att få det att gå ihop.

– Jag har satsat på vällagad mat med fina råvaror och det har verkligen uppskattats av våra gäster. De här två åren har både lärt och gett mig otroligt mycket och jag är ledsen att det skulle behöva sluta så här.

Snart släckt för gott för Al Tuco.

Snart släcks Al Tucos lampor för gott. Vid nyår stänger den omtyckta restaurangen.

Det har blivit många långa dagar och sena nätter på krogen, både för Ignacio och hans fru Josefine. De har gjort det mesta själva, men hade velat göra ännu mer.

– Hade jag ägt restaurangen hade jag kunnat renovera köket och både göra det mer lättarbetat och lättstädat, säger han. Men som hyresgäst kan man inte göra så mycket som man skulle vilja.

Ryktet om Al Tucos argentinska mat har spridit sig långt utanför Höganäs och det har kommit gäster både från Helsingborg och Landskrona. Många har även hört av sig efter beskedet om stängning och undrat om det inte blir en fortsättning i någon annan lokal i Höganäs. Men först vill Ignacio åka hem till Argentina och träffa sin familj och släkt.

– Jag har inte varit där på fyra år och min mamma har inte ens sett min son, säger han. Sedan får vi se – det är svårt när man satsat så mycket som jag har gjort och det inte går.

Även de två anställda systrarna Malin och Anna Folkesson har lagt ner personligt engagemang på att göra Al Tuco trivsamt och hoppas att de får fullt upp de här sista veckorna.

– Vi har börjat med after-work på fredagarna och vill sluta med flaggan i topp, säger Malin Folkesson. Jag hoppas höganäsarna passar på att komma hit innan vi stänger.

Susanne Ravani Chefredaktör för Nättidningen Fyren Foto: Ester Sorri

Susanne Ravani
Chefredaktör för
Nättidningen Fyren
Foto: Ester Sorri