Ägaren spenderar medan barnen magrar

Troms

Tidningen i Tromsö skrev stort om ägaren till asylboendets investeringsplaner.

Medan barnen på asylförläggningen i Brunnby lider av undernäring, åker asylförläggningens ägare till Norge för att satsa miljoner på en sport- och kongressanläggning i norska Tromsö. Den nyblivne företagaren, som är 31 år, får varje månad 1,8 miljoner av Migrationsverket för att ge de asylsökande en värdig vistelse på asylboendet. Men dietister och volontärer kritiserar verksamheten.

Idag kan nättidningen Fyren avslöja att mannen bakom asylförläggningen i Brunnby redan har så gott överskott på sin anläggning att han är beredd att satsa sex miljoner kronor på att bygga en padel-anläggning i den nordnorska staden.

Reza Deheshjoo är utbildad polis och började som polisaspirant i Klippan 2008. 2014 startade han två företag med inriktning på företagskonsulting, varav det ena driver asylboendet i Brunnby. Han är känd som fotbollstalang och idrottsledare i bland annat Billesholm GIF.

Till tidningen i Tromsö säger han att han haft positiva samtal med näringslivet i Tromsö och att det är realistiskt att tro att något kan stå klart 2018.

Nu jagar man lokaler på 2 500 kvadratmeter i staden. Inspirationen kommer från en barndomskamrat, Milan Shakir, som idag är tränare i sporten padeltennnis i Tromsö.

Med sig i Norge hade han Mariana Hamani, 29 år, som är suppleant i styrelsen för asylboendet i Brunnby. Dessutom ytterligare en person, som tidningen i Tromsö kallar “en rådgivare i tungviktsklassen” – Gusten Wallin, som står bakom företaget Gusten Wallin Lift i Helsingborg. Men Wallin ville inte satsa pengar, skriver tidningen.

Hotellet Brunnby Gård är sedan hösten 2014 asylboende.

Hotellet Brunnby Gård är sedan hösten 2014 asylboende.

Det vill däremot Reza Deheshjoo och Mariana Hamami, det talas i den norska tidningen om sex miljoner för inomhusaktiviteter: ett center för padel med tillhörande faciliteter för spa, konferenser och catering. Det skulle i så fall bli Norges första padeltennis-center.

För tidningen säger Reza Deheshjoo att det också finns andra investerare, även norska, utan att gå närmare in på detta.

– Vi ser på Tromsø som en by med en aktiv befolkning, en idrettsby. Og her kan vi lage et senter som vil bli noe stort for en hel landsdel, sägerr Deheshjoo till tidningen i Tromsö.

I Brunnby sitter 173 personer från Syrien, Afghanistan och fler länder. De förstår inte varför de får dålig och för lite mat, varför de drygt sextio barnen inte får tillräckliga lekutrymmen, ute och inne, varför alla 173 ska dela på ett enda sällskaps- och TV-rum.

På Migrationsverket tror man att skattebetalarna får valuta för pengarna. Myndigheten har skrivit avtal om att maten ska vara bra och tillräcklig för vuxna och barn och att barn ska erbjudas barnmat.

Reza Deheshjoo har erbjudits att kommentera artikeln, men har valt att inte reagera på telefon och mail.

Lasse Olsson

Lasse Olsson

Läs även:

Undernärda flyktingbarn i Brunnby

Frivilliga slår larm om missförhållanden