Tullmästaren får egen gata

Tullmästaren Gunnar Nilsson, berömd för att ha organiserat mottagandet av judiska flyktingar i Höganäs under andra världskriget ska hyllas med att få en gata uppkallad efter sig. Det är gång- och cykelstigen som förbinder Sundstorget med småbåtshamnen som ska namnsättas.

En kommuninvånare hade föreslagit att Sundsplan skulle få tullmästarens namn, dvs den lilla park som finns vid hamninfarten, alternativt gångstråket från Sundsplan ner till grönområdet vid småbåtshamnen i Höganäs.

Byggnadsnämnden fastnade för det andra alternativet, den välfrekventerade gång och cykelstigen och så blir det.

Gång- och Cykelstigen ner till småbåtshamnen som döps

För äldre Höganäsare är Gunnar välkänd inte minst som hemvärnsman. Det var han, som väldigt ung, organiserade en hemvärnstrupp 1940, och kom att bli landets yngste hemvärnschef, som den gången själv fick ge sig ut i stugorna och låna ihop gevär. Han var kretshemvärnschef långt in på 1960-talet då ungdomsavdelningen hörde till landets största.

När nazisterna 1943 beslöt att de skulle skicka 7000 av danmarks judiska befolkning till koncentrationsläger agerade många med Gunnar Nilsson i en stor räddningsinsats. 960 personer tog sig via Gilleleje till Höganäs och räddades. Gunnar Nilsson  i egenskap av tullare tog emot dem och även danska fiskare som tvingades fly.

Lasse Olsson