80-årsfirande på Örestrand

Det är inte enbart Höganäs stad som fyller 80 år 2016. Riksorganisationen Shalom över Israel har också nått denna aktningsvärda ålder. I Höganäs firar man med en konferens på Örestrand den 20-22 maj.

shalom

Shalom över Israel betyder Fred över Israel och organisationen bildades 1936.

Temat för mötet är ”Det unika med Israel”. Mötets två huvudtalare är Stefan Lindmark och Ulf Cahn. Stefan Lindmark deltog på Förintelsens minnesdag i Tivolihuset tidigare i år, ett arrangemang av Shalom över Israel, de senaste åren i samarbete med Höganäs kommun och Erik Ruuths kulturhus.

På minnesdagen av förintelsen 2015 deltog Livia Fränkel, en överlevande som befriades från Bergen Belsen den 15 april 1945. Hon berättade då även om sina minnen och erfarenheter på skolor i Kullabygden, i samband med niornas resa till Auschwitz.

Konferensen på Örestrand inleds med ett samtal mellan Stefan Lindmark och Ulf Cahn, under rubriken ”Våra mödrar överlevde förintelsen”.

Även en av de överlevande mödrarna, Celina Cahn, deltar på konferensen. Den 3 maj 2016 var det 71 år sedan Celina som sextonåring befriades vid Östersjökusten, i närheten av Stutthof.

Helgen innehåller även bildvisning om Israel, ett flertal andra föredrag, sång, musik och försäljning av produkter från Döda havet.

Organisationen Shalom över Israel arbetar för att motarbeta rasism och antisemitism, sprida kunskap om kristendomens judiska rötter och informera om Israel och situationen i Mellanöstern.

Konferensen på Örestrand är öppet för alla intresserade.

Inger Lindau