Holy Smoke kan bli Årets krog

Holy Smoke BBQ, krogen som under två somrar fått svenskar att vallfärda till Kullabygden och Bräcke för att äta äkta amerikansk barbecue på lika äkta sydstatsmanér, kan om en månad bli utnämnd till Årets krog.

Johan Fritzell och Anna Sollenhammar stänger snart årets Holy Smoke-säsong.

Johan Fritzell och Anna Sollenhammar stänger snart årets Holy Smoke-säsong.

Den 17 oktober arrangeras Restauranggalan på Cirkus i Stockholm. Ett antal branschorganisationer står bakom evenemanget och sammanlagt femton vinnare ska utses i lika många kategorier.

De två andra krogarna som Holy Smoke tävlar mot är Fäviken i Åre, en restaurang som i år fick två stjärnor i Guide Michelin, och omtalade Punk Royal i Stockholm. I motiveringen skriver juryn bland annat: ”Här handlar grillning och rökning om folkbildning i rock’n roll-takt, det osar hett på himmelsk nivå.” Förutom att bli Årets krog kan Holy Smoke även vinna i kategorin Årets smaksättare.

För Johan Fritzell kom nomineringarna som en stor överraskning.

Hur känns det att bli nominerad till Årets krog tillsammans med storheter som Fäviken och Punk Royal?
– Högst otippat är en kraftig underdrift, det krävdes både ett och två armnyp för att ta in när jag fick informationen för någon vecka sedan.

Vad tror du nomineringarna Årets krog & Årets smaksättare kommer att innebära för krogen och dig?
– Svårt att säga, min uppfattning är att gemene man inte känner till Restauranggalan. Jag hade inte en aning om att den fanns innan nomineringarna kom, kanske en mer intern angelägenhet för restaurangbranschen?

Vad är hemligheten bakom Holy Smokes framgångar?
– Det är ju just det, det är hemligt! 😉

Var Årets krog en utmärkelse du drömde om när du öppnade förra våren?
– Jag hade inte en aning om att den existerade.

Hur har sommaren varit?
– Fantastisk är en ganska bra sammanfattning, I år var vi lite mer förberedda och fick vi till en ganska bra balans med några veckors fredagsöppet för att ”sprida ut” gästerna.

Hur ser framtiden ut, ska ni fortsätta vara en sommarkrog i Bräcke, med öppet två-tre dagar i veckan?
– Det är absoluta avsikten. Vi kommer nog att utveckla våra cooking classer som varit välfyllda och mycket uppskattade.

Så ni kommer inte gå i Garages fotspår och öppna en filial i Stockholm eller någon annanstans?
– Det tror jag inte. Fast man ska tydligen aldrig säga aldrig har jag hört.

Hur stort tror du barbecue-konceptet kan bli i Sverige – är detta bara början?
– Definitivt, vi är ju en stor grillnation så det ligger nära till hands. Det är en gammal fin matkultur som av någon anledning inte hittat hit förrän nu.

Ser du fram emot Restauranggalan i oktober?
– Absolut, det blir jättespännande.

Och vad händer om ni vinner?
– Bra fråga, vi får kanske fira med extraöppet helgen efter??

Förutom nomineringarna till Restauranggalan har Holy Smoke även nominerats av marknadsföreningen i Helsingborg, i kategorin Årets marknadsförare, tillsammans med Resurs bank och Skånska byggvaror. Vinnaren koras på Guldkärnangalan den 7 oktober.

Susanne Ravani Chefredaktör för Nättidningen Fyren Foto: Ester Sorri

Susanne Ravani
Chefredaktör för
Nättidningen Fyren
Foto: Ester Sorri

Se alla nomineringar till Restauranggalan här:
restauranggalan_low