Det växer starkt vid Kullaberg

I Bräcke står redan 750 små chiliplantor i ett växthus. 250 till väntar på att planteras inom kort. Det är Mark Wilcox, som själv kallar sig för ”chilibesatt”, som tillsammans med Mats Hernström och Kim Bröchner, startat odlingen.

– Jag tror att tiden är mogen för starkare kryddningar, menar Mark Wilcox. Svensken lär sig äta annorlunda mat på sina resor och vartannat matprogram på TV visar upp en chilifrukt.

Framåt sensommaren är det dag för skörd och då kommer man starta med gårdsförsäljning av chili och dessutom egentillverkade starka såser och kryddblandningar. Chilin kommer även att kompletteras med försäljning av vanligare kryddor, också de egenodlade. Mark Wilcox, som har kopplingar till traktens bryggerier, säger att de även ska ha försöksodlingar av humle.

Mark Wilcox, Bräckes stora chiliodlare.

Mark Wilcox, Bräckes stora chiliodlare.

Runt 30 olika sorters chili, med ursprung från Jamaica, Peru, Mexico och Indien odlas i växthuset.

– 2015 ser vi som ett provår, men sedan hoppas vi kunna sälja våra produkter till affärer och restauranger, säger Mark. Vi har redan provat i liten skala på Restaurang Garage och har arbetsnamnet Chiligaraget på våra produkter.

Peter Kinch